Förord och denna blogg

“En vän som kommit till Sverige som flykting berättade för mig om den första tiden i det nya landet. Han beskrev det som om en dimma omgav det främmande samhället. Så blev han bekant med en svensk man som gav honom tips och råd som vägledde honom genom dimman så han kunde etablera sig i sitt nya land.

Under en av  utflykterna med de afghanska pojkarna till Strandhem i Örkelljunga, satt jag en tidig morgon på bryggan nere vid sjön. Solen hade just gått upp, älvorna dansade på det spegelblanka vattnet. Då kom jag att tänka på min väns berättelse om sin första tid i Sverige. Bryggan skulle kunna byggas ut till en bro genom älvdansens dimmor över det mörka vattnet till fast mark på andra sidan.”

Christina Spännar

Bild1_JO_blogg

Förord
Vi lever i en märklig tid. Framför våra ögon pågår en stor migrationsvåg av ensamma barn. Något liknande har inte hänt sedan de finska vinterkrigsbarnen kom till Sverige på 40-talet.

De barn, som utan föräldrar, nu flytt hit undan krigets fasor har gjort en annan resa. De kommer från länder vi inte vet mycket om. Vilka är dessa barn och ungdomar, vad tänker de på och hur är livet i Sverige? Vi har lärt känna och lyssnat till några av dem. De är alla från Afghanistan.

Hur deras berättelser kommit till och vad de har att säga kan man läsa i denna rapport, som summerar tre års projektarbete. Här kan man också få veta hur vi sökt arbetsformer som kan underlätta den svåra etableringsfasen. Vi berör också det komplicerade i att återförenas som familj.

Vi vänder oss till alla som arbetar med barn, ungdomar och föräldrar. Men också till alla som är nyfikna på vad som sker i vår samtid. Känns läsningen tung – bläddra vidare till pojkarnas berättelser och det öppnas en ny värld.

En av de unga sammanfattar vår tid tillsammans såhär:

– Jag har fått hjälp, ni har fått hjälp, vi hade kul!

Det är bara att instämma!

Vi tackar särskilt Arvsfonden för ekonomiskt och personligt stöd!

Lund den 8 november 2013

Vibeke Bing, projektledare, folkhälsovetare
Christina Spännar, projektledare, sociolog

Bloggen
Denna blogg “Som Broar Över Mörka Vatten” dokumenterar ett integrationsprojekt som avslutades september 2013. Innehållet här är identiskt med den tryckta rapporten med samma namn som också finns att ladda ned som PDF här.

Projektet genomfördes av Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning, TFF, i Lund och finansierades av Arvsfonden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s